הלב


הלב נמצא מאחורי
עצם החזה

הלב הוא משאבה הפועלת החל מהשבוע החמישי לחיי העובר ועד זקנה ושיבה. הפסקת פעולתו של הלב פירושה מות האדם. משקל המשאבה הזו כ-300 גרם, וגודלה במבוגר אינו עולה על גודלו של תפוז גדול (12.5 ס"מ האורך וכ-8 ס"מ הרוחב). מדי יום המשאבה מעבירה דרכה בין 7,000 ל-9,000 ליטרים של דם, וכך הדם חוזר אל הלב לאחר שמסר את החמצן החיוני לאיברי הגוף למיניהם, ומן הלב הוא חוזר לרענון ולהתחדשות בריאות - ובחזרה אל הגוף. במשך החיים עוברים כך כ-300 מיליון ליטרים דם בגוף בעזרת המשאבה הזאת.

כמו בכל משאבה, גם את מערכות ההפעלה של משאבת הלב צריך לתחזק תחזוקה שוטפת. כלי הדם הנמצאים על גבי החלק החיצון של הלב, העורקים הכליליים (ראו בתמונה), הם המתחזקים אותו. התמונה מתקבלת לאחר שמזריקים לעורקים תרופה הצובעת את כלי הדם, ובצילום רנטגן הם נראים בבירור. הבדיקה נקראת אנגיוגרפיה, ובעזרתה רופא הלב מאבחן פגמים בני תיקון בעורק הכלילי.

שריר הלב מתכווץ אחת לשנייה לערך (לפעמים מהר יותר), ומעביר את הדם שמילא את הלב דרךמסתמי הלב אל יעדם. המסתמים מניחים לדם לזרום אך ורק בכיוון אחד (פגם במסמם גורם הפרעה קשה בתפקוד האדם - הפתרון הוא בדרך כלל החלפת המסתם בניתוח).


הלב עצמו מקבל אספקת
דם מהעורקים הכליליים

רובו של הלב נמצא בצדו השמאלי של בית החזה. הוא עטוי בריאות, וקצהו התחתון כמעט נוגע בסרעפת. בתוך הלב עצמו מבחינים בארבעה חלקים ברורים, ואפשר לראותם גם בהדמיית האולטרה-סאונד שבתמונה. בצד הימני של הלב נמצאת העלייה הימנית (או הפרוזדור בלשון ציורית: זה החלק שהדם מגיע אליו לפני שהוא נכנס אל החדר הגדול יותר), ומתחתיה החדר הימני. דם ובו חמצן מועט וריכוז גבוה של פחמן דו-חמצני מגיע אל העלייה הימנית, ומשם הוא עובר אל החדר הימני דרך המסתם התלת-צניפי, המאפשר זרימה מהעלייה אל החדר בלבד. החדר הימני מתכווץ, המסתם התלת-צניפי נסגר והדם זורם היישר אל הריאה בתוך כלי דם גדול למדי, העורק הריאתי. זה העורק היחיד בגוף הנושא עמו דם דל בחמצן. העורק יוצא מן החדר הימני ככלי דם גדול ומתפצל לשני עורקים: האחד הולך אל הריאה הימנית והאחר אל הריאה השמאלית. הדם הנדחס מהחדר הימני אל עורקי הריאה עובר גם הוא דרך מסתם, המסתם הריאתי.


העורק הכלילי מודגם
בצילום הרנטגן (בלבן)

מהריאות חוזר הדם בווריד היחיד בגוף שבו דם עשיר בחמצן ורמת הפחמן הדו-חמצני שבו נמוכה (וריד, מכיוון שהזרימה היא בכיוון הלב). הוורידים הללו מוליכים את הדם אל העלייה השמאלית, וממנה הדם עובר אל החדר השמאלי, בעל הדופן השרירית העבה, דרך השסתום הדו-צניפי, המיטרלי. עם התכווצות החדר השמאלי, נסגר השסתום המיטרלי והדם עובר אל אבי העורקים דרך השסתום האאורטלי, ומשם אל שאר הגוף.

הלב מופעל באמצעות מערכת חשמלית (מערכת ההולכה) שמרכזה בין החדרים לעליות והיא פועלת באופן עצמאי לחלוטין. ממרכז השליטה עוברים סיבים המוליכים את הגירוי החשמלי לכל שריר הלב וכך הם גורמים התכווצות מתואמת. הפעילות החשמלית הזאת התגלתה בשנת 1912, ובה בשנה נרשם הרישום החשמלי הראשון שלה. הרישום נקרא אלקטרו-קרדיוגרם (ECG, אק"ג) ובעזרתו אפשר להתבונן בפעילות החשמלית של הלב ולהבין אותה.


סכימה של מערכת ההולכה
בלב - ורישום חשמלי (אק"ג)

העורקים הכליליים, הפרושים כרשת על פני כל שטח הלב, הם המקיימים את שריר הלב. סתימה של עורק כלילי גורמת מחלה הנקראת אוטם בשריר הלב או התקף לב (אין זו התקפת לב). ההתקף עלול להתחיל בבת אחת ובלא סימן מבשר, ואולם לעתים קרובות החולה מתחיל לחוש אי-נחת בחזה והרגשה כללית רעה, אך משום מה הוא אינו קורא לעזרה. פעולות המניעה הכלולות בתפקיד החובש מחייבות אותו להאזין לתלונות הללו ולהפנות את החולה לבית החולים בהקדם.


הלב בפעולה (נראה כאן
באמצעות מכשיר השולח
גלי קול וקולט את ההד):
דופן החדר השמאלי העבה
והמחיצה שבה והמחיצה
שבין החדרים

הפעולה התקינה של הלב תלויה בזרימה של דם עשיר בחמצן מהריאות אל שריר הלב עצמו ואל העורקים הכליליים. הפרעה לאספקה זו של חמצן תביא לידי פגיעה חמורה בלב. למשל, אם תופסק הנשימה בגלל חסימה של גוף זר בדרכי הנשימה העליונות, ולא תטופל מיד, לא יחדור אוויר לריאות והגזים לא יתחלפו. הלב ימשיך לפעום, אבל המוח יקבל דם בלי חמצן ולא יוכל להוסיף ולפעול. החולה יאבד את הכרתו, והלב - שמלאי החמצן שבו נגמר - לא יהיה מסוגל להתכווץ ולהעביר דם עשיר בחמצן הן אל המוח והן אל הלב עצמו. ארבע דקות בלא חמצן במוח יגרמו למות המוח.


מסתמי הלב

פעולת הלב עלולה להיפסק גם לאחר פגיעה במערכת ההולכה, בין שמדובר בפגיעה ישירה במערכת ההולכה ובין שכלי הדם הכלילי אינו מספק דם לאותה נקודה בלב שנמצא בה לב-לבו של ה"אוטומט" המפעיל את מערכת ההולכההחשמלית.

ברגעים הללו, הקודמים לנזק שאין לו תקנה, אתם - היודעים כיצד לבצע פעולות החייאה בסיסיות - אתם ורק אתם יכולים להציל את חייו של החולה.


אספקת הדם ללב

להצלת חיים מיידית לא צריך לא מכשירים מתוחכמים ולא מכלי חמצן גדולים, אלא שתי ידיים בלבד. הזעיקו עזרה, פתחו את דרכי האוויר של החולה, החזירו את הנשימה ועזרו ללב שכשל לרגע להתגבר - אתם לבו ומוחו של החולה שלבו פסק מפעום. החיו את החולה החייאה בסיסית: מוטב להחיות החייאה לא תקינה מלא להחיות כלל. החייאה המתחילה מיד עם דום הלב - סיכויי ההצלחה שלה גדולים. זכרו, אף שירות אמבולנסים בעולם אינו מסוגל להגיע לחולה בתוך פחות מארבע דקות, ואף שירות אמבולנסים אינו יכול להושיע את החולה אם אין מזעיקים אותו בבירור.


תוכן עניינים